Gonorroe: alles wat je moet weten over ‘de druiper’

Gonorroe, ook wel bekend als "druiper", is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa). De bacterie Neisseria gonorrhoeae is de oorzaak van deze ziekte. Gonorroe komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Je krijgt de aandoening via vaginale, anale of orale seks.

Wat zijn de symptomen van gonorroe?

Symptomen van gonorroe kunnen variëren; maar de meest voorkomende zijn:

  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Afscheiding uit de penis of vagina
  • Gezwollen testikels
  • Pijnlijke stoelgang
  • Bloederige afscheiding
  • Jeuk aan je anus
  • Langdurige keelpijn
  • Heel soms: oogontsteking

Meestal merken vrouwen niets van gonorroe, terwijl mannen vaker klachten ervaren. Maar ook indien je geen symptomen vertoont, kan je alsnog anderen infecteren. De afscheiding uit je geslachtsdelen is een groen-gele pus die ook anders ruikt dan andere, natuurlijke afscheiding.

Wat moet je doen bij gonorroe?

Vermoed je dat je lijdt aan deze soa? Neem dan zeker direct contact op met je arts. Vervolgens krijg je een test. Bij mannen wordt meestal de urine onderzocht, tenzij er sprake is van anale of orale seks. In dat geval gebruikt de arts een wattenstaafje om wat vocht uit je keel of anus. Bij vrouwen gebruikt de arts een wattenstaafje om vaginaal vocht weg te halen, of bij de anus of keel. Het is belangrijk om bij klachten direct naar je arts te gaan. Onbehandelde gonorroe kan namelijk ernstige complicaties hebben, waaronder balzak- of prostaatontsteking bij mannen en onvruchtbaarheid bij vrouwen. 

In afwachting van je resultaten ben je best een condoom te gebruiken. Is je test positief? Dan start de arts meteen met de behandeling. Verwittig je seksuele partners, zodat ook zij zich kunnen laten testen en behandelen indien nodig.

Hoe behandel je gonorroe?

Je krijgt een antibioticumkuur voorgeschreven. Er zijn twee manieren om deze te nemen:

  • Prik met medicijn. Je krijgt maar 1 keer een prik en mag vervolgens na 1 week terug seks hebben zonder condoom - al raden we aan om zoveel mogelijk veilig te vrijen, zeker indien je meerdere partners hebt.
  • Pillenkuur. 1 week na het innemen van de eerste pil, kan je gonorroe niet meer doorgeven aan anderen. Vanaf dan kan je terug seks hebben (zonder condoom).

Denk je dat je gonorroe hebt, of een andere soa? Wacht niet om naar je arts te gaan en je te laten testen, zodat je zo snel mogelijk met de behandeling kan starten en je seksuele contacten kan verwittigen. Op die manier help je mee de verspreiding tegen te gaan.